Az alkoholmérőt a desztillátum alkoholkoncentrációjának meghatározására használják. Egy kémcsőből és egy mérlegből (úszóból) áll. A mérés egyéb külső körülményektől is függ, így előfordulhat, hogy nem lesz teljesen pontos.
Ez a mérőeszköz nem méri a hozzáadott cukrot tartalmazó szeszes italokat, csak a cukrozatlan szeszes italokat, például szilvabort és hasonló szeszes italokat.
Alkoholmérő hossza: 27 cm
Henger: 100 ml (a gyors, indikatív meghatározáshoz)
A mérés menete: a mérésre szánt párlatot egy tiszta mérőhengerbe öntjük (magasabbnak kell lennie, mint maga a szeszmérő) és helyezzük bele az alkoholmérőt úgy, hogy az szabadon mozogjon. Megnyugvás után olvassa le a kijelzett értéket az alkoholszondán.
A pontos mérés érdekében a mért folyadék hőmérséklete 20°C legyen. Ha a folyadék hőmérséklete eltérő, az alkohol százalékos arányát a táblázatok segítségével kell kiszámítani.
A mérés után öblítse le tiszta vízzel az alkoholszondát.
1 rész = 2%
Táblázat a 20°C-on kalibrált alkoholmérők hőmérsékleti eltérésével
1. példa: Ha a mért alkohol hőmérséklete 20°C és az alkoholmérő 65%-os alkoholt mutat, akkor a tényleges alkoholkoncentráció 65%.
2. példa: Ha a mért alkohol hőmérséklete 30°C, és az alkoholmérő 65%-os alkoholt mutat, akkor le kell vonni a táblázat szerinti értéket, azaz 3,5%-ot.
65% – 3,5% = 61,5% A tényleges alkoholkoncentráció tehát 61,5%
3. példa: Ha a mért alkohol hőmérséklete 5°C, és az alkoholmérő 65%-os alkoholt mutat, akkor a táblázat szerinti értéket, azaz 5,3%-ot kell hozzáadni.
65% + 5,3% = 70,3% A tényleges alkoholkoncentráció tehát 70,3%
A csomag tartalmaz egy alkoholmérőt az alkoholkoncentrációhoz + 100 ml-es mérőhengert.